Интернет засилва сътрудничеството между агенциите за имоти

Освен като инструмент за конкуриране между агенциите за недвижими имоти, интернет служи и като поле за сътрудничество и обмяна на бизнес между тях. Като цяло компаниите в сектора са положително настроени към възможностите, които интернет им дава, като на онлайн маркетинга се обръща все по-голяма внимание през последните една-две години. Това са част от изводите от запитване на Investor.bg сред агенциите за отношението на бранша към предимствата на интернет присъствието.

Намирането на най-подходящата оферта за клиента и съвместната работа между компаниите става значително по-лесно благодарение на интернет, смята Теодора Димитрова, президент на ERA за България и Румъния. Друго предимство според нея е това, че е онлайн обявите са удобен начин агенциите да достигнат до клиентите, особено в големите градове, където хората са по-заети.

Посредством интернет комуникацията офертите лесно могат да бъдат сравнявани от клиентите, добавят от Orange Estates. "Това става много по-лесно, отколкото при другите медии. Смятам, че вече дори и колегите, които бяха скептично настроени, са вече убедени”, казват от компанията.

Съгласно проучвания на Orange Estates през 2008 г. около 50% от търсенията на имоти идват от интернет, докато през 2009 г. този процент е вече 70-80%. От компанията уточняват обаче, че това се дължи и на пренасочването на част от рекламните бюджети от печатните издания и имиджовите реклами към интернет рекламата и онлайн комуникацията.

Наред с интернет предимствата, брокерите описват и някои недостатъци. По думите на Димитрова не е сигурно дали дадена публикацията е коректна, тъй като е възможно един имот да е публикуван 30 пъти на различни места, с различна цена и с различни характеристики. Според нея разрешаването на този проблем може да стане единствено по правен път.

Една от възможностите е да се ползват добрите практики от други страни като мултилистинг системата. При нея всяка оферта се публикува от агенция, която ексклузивно е ангажирана да маркетира имота на своя клиент. В този случай може да сме сигурни, че офертата е на реална цена и се избягват възможните спекулации, обяснява Димитрова.

Агенциите признават, че непрекъснато работят по утвърждаване на своето присъствие в онлайн пространството. От ERA посочват проект, включващ вътрешнофирмена система и сайт, в който са вложили 50 хил. лева. за последните две години. За 2010 г. компанията планира добавяне на ново приложение на сайта. През 2009 от Orange Estates пък са инвестирали в развитието на цялостна онлайн маркетингова стратегия, в това число присъствие на компанията в редица социални мрежи, оптимизацията на сайтовете й и подобряване на тяхната позиция в интернет търсачките. От компанията също възнамеряват да продължат и през 2010 г. усилията си в тази посока.


източник: investor.bg
13.01.2010.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Избрани новини

Избрани блогове

Блогове на Журналисти

Seo оптимизация (Seo Optimization)

SEO & Интернет реклама блог

Alex's Shared items

ORANGE Estates's Fan Box

Популярни публикации

Търсене в блогове

ORANGE Imoti Blog

Тайната сила на Водата!

Популярни публикации